Als je diabetes hebt, word je in het JKZ begeleid door een gespecialiseerd diabetesteam. In dit team zitten kinderdiabetesartsen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psychologe en een ouder-/gezinstherapeute.
Je kunt bij hen terecht met alles wat met je ziekte te maken heeft. Zij zullen je helpen om zo goed mogelijk met diabetes om te gaan zonder dat je leven daardoor totaal op zijn kop komt te staan. Natuurlijk verandert er veel als je diabetes krijgt, maar ons doel is dat je de dingen die je belangrijk vindt, kunt blijven doen!
je bij een bezoek aan de diabetespolikliniek ook vaak de diabetesverpleegkundige ziet?
Je hebt veel contact met de diabetesverpleegkundige. Je kunt bijvoorbeeld met hem of haar bellen en mailen over hoe het met je gaat. Maar de diabetesverpleegkundige komt ook bij je thuis om je te helpen goed om te gaan met de diabetes.
Zij is het eerste aanspreekpunt en de vraagbaak voor allerlei praktische zaken. Aan de verpleegkundige kun je dus alles vragen, bijvoorbeeld over hoe je het beste kunt prikken, over bloedglucoses, het omgaan met sport of dingen die op school gebeuren. We proberen je zo veel mogelijk aan een vaste verpleegkundige te koppelen.
er ook een diëtist in het diabetesteam zit?
De diëtist heeft een spreekuur op de diabetespolikliniek. Hiervoor moet je een afspraak maken via het afsprakenbureau.
Je kunt de diëtist tussendoor vragen stellen over voeding, verandering van eetgewoonte, wisselende bloedglucoses, verandering van insulinehoeveelheden, het overgaan op een insulinepomp en dikker worden.
Als je diabetes hebt, moet je op een andere manier met eten omgaan. De diëtist helpt je hierbij. De diëtist weet precies wat je wel en niet kunt eten bij diabetes en wat dat betekent voor het geven van insuline.
In het begin ga je regelmatig naar de diëtist, totdat je goed weet hoe je het beste kunt eten en drinken. Omdat voeding zo belangrijk is in de diabetesbehandeling, ga je meestal 2 keer per jaar naar de diëtist.
je terechtkunt bij een gezinstherapeute of gezondheidspsychologe als je met iemand wilt praten?
Je krijgt altijd een kennismakingsgesprek met de gezinstherapeute en je ziet haar ook op de bijeenkomsten met andere jongeren.
Je kunt veel doen om een normaal leven te leiden, maar het is en blijft natuurlijk vervelend dat je diabetes hebt. Je hebt een ziekte die niet overgaat. Daar zullen jij en je familie mee moeten leren omgaan. Je kunt verdrietig of boos zijn dat je ziek bent, of bang voor hoe het verder gaat. Misschien heb je sneller ruzie thuis, of voel je je op school niet altijd prettig. Dan kun je terecht bij de gezinstherapeute of de gezondheidspsychologe. Je kunt met hen praten over wat je dwarszit. Ook kunnen zij je tips geven om met lastige dingen om te gaan. Als je dat wilt, kan je arts of verpleegkundige een gesprek voor je regelen met de therapeute of de psychologe.
het diabetesteam ondersteund wordt door twee doktersassistentes en een secretaresse?
De doktersassistente ontvangt de kinderen op het spreekuur. Zij voert een aantal lichamelijke controles uit, leest de meter en/of pomp uit en verzorgd de volgende afspraak. De secretaresse zorgt dat alles achter de schermen op rolletjes loopt.
het diabetestam altijd bereikbaar is? Er is dag en nacht een kinderarts bereikbaar als je snel hulp nodig hebt. Bel buiten kantooruren met (070) 210 7222 of laat een van je ouders bellen. Je kunt vragen naar de kinderdiabetesarts. Bel alleen met dit nummer als:
er een diabetesprobleem is dat DIRECT opgelost moet worden en je niet weet wat je moet doen. Bel niet voor recepten of afspraken.
er ontregeling is en op de kleurenschijf staat aangegeven dat je een arts moet bellen.
je moet overgeven. Bel dan altijd!
Wat je moet weten als je belt?
De waarden van de bloedglucose en zo nodig ook de ketonen in bloed of urine.
Hoeveel insuline er is gegeven.
De waarden van de vorige dagen. Houd je dagboekje bij de hand.
Als je ziek bent en het heeft niet met diabetes te maken, neem dan contact op met de huisarts of laat een van je ouders bellen.