Tijdens de zwangerschap kan al worden gezien of de baby het downsyndroom heeft. Klik hier voor meer informatie over deze onderzoeken.
Het JKZ heeft een Downsyndroomteam voor de behandeling en begeleiding van kinderen met Down. Dit is een team met kinderartsen, kinderfysiotherapeuten, kinderrevalidatieartsen, KNO-artsen, maatschappelijk werkers, logopedisten, ergotherapeuten en kinderfysiotherapeuten.
Er wonen 12.000 à 13.000 mensen met downsyndroom in Nederland, waarvan ongeveer 4500 onder de 20 jaar en 4500 boven de 40 jaar. Elk jaar worden er in Nederland rond de 275 kinderen geboren met het downsyndroom.
De levensverwachting van mensen met het downsyndroom is enorm verbeterd. In 1920 werden de meeste kinderen met het syndroom nog geen 9 jaar. Op dit moment is de levensverwachting rond de 55 jaar.
Oogafwijkingen komen vaak voor bij het downsyndroom. Bijvoorbeeld staar, scheelzien, tril-ogen en traanogen. Ook lensafwijkingen en brekingsfouten (bril) kunnen voorkomen. Het is belangrijk om eventuele afwijkingen snel op te sporen en te behandelen.